Seksuele boodschappen van ouders

Seksuele boodschappen van ouders

 

Welke boodschappen over seksualiteit geven ouders aan hun zonen en dochters? Jongeren vertellen hierover in het onderzoek: Niet zomaar seks. Jongeren over seks en grenzen (2010). Ik las dit onderzoek in verband met de methodiekbeschrijving van Pretty Women, die de relationele en seksuele weerbaarheid van kwetsbare meiden vergroot. Praten over seks blijkt voor jongeren en ouders gevoelige materie. Jongeren ontwijken zo’n gesprek met: “Mam, dat weet ik al!” Ouders laten zich echter niet afschepen en geven met name hun dochters vier belangrijke boodschappen mee die gericht zijn op het waarborgen van positieve seksuele ervaringen, vergroten van de weerbaarheid en het proberen vermijden van lastige situaties.

Vrij veilig
De eerste boodschap is vrij veilig: voorkom dat je ongewenst zwanger wordt of dat je seksueel overdraagbare ziektes oploopt.

Waarborgen van positieve seksuele ervaringen
Maar ouders geven met name hun dochters nog drie extra boodschappen mee. Hen wordt geadviseerd pas gemeenschap te hebben als ze er echt aan toe zijn of om geslachtsgemeenschap te bewaren tot een relatie of na het huwelijk. Zo wijzen ouders hun kinderen impliciet op een belangrijke voorwaarde voor positieve seksuele ervaringen. Dit zijn voor bijna alle onderzochte jongeren: intimiteit, vertrouwen, op je gemak voelen en respect. Voor de meeste jongeren hoort seks hoort bij liefde en zij willen (verliefde) gevoelens voor iemand hebben en liever nog in een vaste relatie met de ander seks beleven. Ouders weten dit ook en proberen hun levenservaring door te geven aan hun kinderen.

Vergroten van seksuele weerbaarheid
Daarnaast weten ouders ook dat vooral meiden te maken kunnen krijgen met minder prettige seksuele ervaringen. Ouders proberen hun dochters dan ook weerbaarder te maken. Meiden krijgen de boodschap dat zij verantwoordelijk zijn voor het aangeven van grenzen en dat zij het recht hebben om nee te zeggen en hun grenzen mogen en ook moeten bewaken. Kwetsbare meiden vinden dit moeilijk want zij willen de ander niet kwetsen en voelen zich verantwoordelijk als ze de ander hebben uitgedaagd. Ook weten zij van tevoren niet tot waar ze willen gaan. Dit laten ze van het moment afhangen waardoor ze gevoelig zijn voor het aandringen van de ander.

Voorkom van lastige situaties
De laatste boodschap die meiden van hun ouders meekrijgen is: vermijd lastige situaties! Ouders spiegelen hun dochters wenselijk gedrag voor dat weerbare meiden daadwerkelijk gaan vertonen nadat zij een ervaring met seksueel overschrijdend gedrag hebben gehad. Zij worden voorzichtiger, proberen signalen beter op te pikken, letten beter op in welke situaties ze zich begeven en proberen mogelijk gevaarlijke situaties te vermijden. Kortom, weerbare meiden nemen voorzorgsmaatregelen; reageren assertiever of gaan situaties uit de weg, allemaal die dingen waarop veel ouders hun dochters wijzen.

Onzichtbare boodschappen
Ouders laten het ontdekken van seks over aan hun kinderen, maar proberen wel de veiligheid van hun kinderen te borgen en hun kwetsbaarheid te verkleinen. Zij wijzen op belangrijke randvoorwaarden die positieve seksuele ervaringen mogelijk maken. Zo wordt seks gekoppeld aan liefde en relaties, de weerbaarheid van meiden vergroot en gewezen op het vermijden van onveilige situaties. Opvallend is dat jongeren in het onderzoek: Niet zomaar seks deze boodschappen benoemen als: ik heb weinig boodschappen gehad van mijn ouders. Ouders daarentegen weten wel beter.

Lees ook: Dûh, natuurlijk weet je als ouder niet of je puber tongzoent!