Ouders werven voor een cursus

Ouders werven voor een cursus
Vaak hoor ik de opmerking van docenten: ouders zijn niet betrokken want ze komen niet opdagen bij ouderavonden, cursussen en bijeenkomsten. Ik snap de frustratie als weinig ouders aanwezig zijn terwijl je iets moois of belangrijks voor hen hebt georganiseerd. Het idee dat ouders niet geïnteresseerd zijn, komt dan snel op. Maar het werven van ouders vraagt veel inzet en een directe benadering werkt goed. Vandaag heb ik deze aanpak toegepast want flyers, posters op scholen en de kinderopvang, een bericht in de nieuwsbrief van de school en de buurtkamer leveren nog niet voldoende aanmeldingen voor mijn aanbod: vier gesprekken over ouderschap.

De eerste horde: ouders zijn geïnteresseerd
Ik ben naar de buurtschool gegaan en heb ouders aangesproken tijdens de vrijdagochtendinloop bij de kleuterklassen. Mijn activiteit is bij velen al bekend en een paar ouders zijn daadwerkelijk geïnteresseerd. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze kunnen komen. Ouders noemen verschillende hordes die genomen moeten worden voordat ze aanwezig kunnen zijn.

De tweede horde: ouders moeten kunnen
Zo moet de werk-familie agenda niet zo druk zijn dat ouders geen ruimte voelen voor deelname. Te moe, te druk, te veel aan het hoofd, eigenlijk is dat heel voorstelbaar bij ouders met jonge kinderen die in het spitsuur van hun leven zitten. Ook moeten ouders geen afspraken of vaste activiteiten hebben op de voorgestelde data.

De derde horde: kinderoppas regelen
Een kind kan je niet alleen thuis laten, dus moet er met de partner worden afgestemd. Kan die op tijd thuis zijn en de kinderen naar bed brengen en voorlezen? Als de ouder alleenstaand is, dan moet er oppas geregeld worden. Dat kost geld of het netwerk moet worden gevraagd. Diverse alleenstaande ouders gaven aan dat niet te willen of kunnen.

De vierde horde: kan ik dat wel betalen?
Indien een activiteit geld kost, moeten ouders dat wel kunnen en willen betalen. Veel ouders hangen het niet aan de grote klok, maar werkeloosheid of alleenstaand ouderschap gaan gepaard met een smalle beurs.

Het is een hele logische lijst, maar je moet er maar zelf op komen. In ieder geval is mijn waardering voor de ouders die daadwerkelijk zullen komen enorm toegenomen.