Ouders schakelen jongerencoach in

Ouders schakelen jongerencoach in

 

Mijn idee dat een jongerencoach vooral met hangjongeren op straat praat, klopt niet. Ouders zijn een onverwacht belangrijke doelgroep voor Jaco Hakkenberg, jongerencoach van Goeree-Overflakkee. Jaco motiveert moeilijk bereikbare jongeren om hulp te zoeken voor hun problemen. Ik interviewde hem omdat in 2012 minder jongeren  via hem hulpverlening vond. Jaco zoekt de jongeren op door op zijn motor over het eiland te rijden en jongerengroepen langs te gaan. Maar dit gaat moeizamer want het aantal groepen daalt en niet alleen op Goeree-Overflakkee: tussen 2009 en 2012 is het aantal jongerengroepen in Nederland bijna gehalveerd.

Ouders een onverwachte doelgroep voor de jongerencoach
Deze jongerencoach bereikt zijn jongeren niet alleen via straatcontacten. Tijdens ons gesprek bleek dat ouders regelmatig de jongerencoach inschakelen. Zij nemen contact op omdat zij zich zorgen maken over hun zoon of dochter én maar geen gehoor krijgen bij hun kind. Ouders hebben het nodige voorwerk gedaan want de jongere wil wel een gesprek met de jongerencoach. Jaco krijgt de jongere aan de praat met de opmerking: ‘je ouders maken zich zorgen over je.’ En zo wordt vaak al tijdens het eerste gesprek de zorgvraag helder.

Jongeren moeilijk bereikbaar voor ouders én hulpverleners
Het gangbare idee dat moeilijk bereikbare jongeren met problemen samengaan met ongeïnteresseerde ouders, verdient nuancering. Deze jongeren zijn moeilijk bereikbaar voor hulpverleners én ouders. Maar door het inschakelen van de jongerencoach kan het wel!