Ouders in de greep van schuldgevoel

Ouders in de greep van schuldgevoel

In de greep zijn van een schuldgevoel is eenzaam en vooral hard werken voor ouders, dit werd mij duidelijk tijdens de workshop: Van schuldgevoel naar zicht op eigen kracht en betrokkenheid die Sabine Vermeire, gaf tijdens het Landelijke Congres Ouderschapskennis: Ouders eerst!

Ouders zoeken één oorzaak
Sabine werkt bij de Interactie-Academie in Antwerpen en begeleidt ouders die in de greep zijn van hun schuldgevoel: ouders van een verslaafd kind, ouders in een vechtscheiding, ouders die tijdelijk in een psychiatrische inrichting zijn opgenomen. Wat opvalt aan hun verhalen is dat ouders naar één oorzaak blijven zoeken: het moment dat anders had moeten lopen. Zij raken gevangen in de gedachtegang: had ik maar, wat als ik… Hun schuldgevoel is niet hanteerbaar en zit in de weg.

Ouderlijk schuldgevoel in kaart brengen
Sabine brengt met ouders de effecten van het schuldgevoel in kaart. De moeder van de casus die zij besprak, vermeed contacten: niemand mocht van dit gevoel weten. Ze kwam haar huis bijna niet uit, probeerde onzichtbaar te zijn en wanneer ze iemand sprak, dacht ze: niet over praten, niet over praten! Haar kind kon ze niets weigeren en kreeg bergen met prinsessenkleding en speelgoed. Op woensdagmiddag stond de dochter centraal: samen leuke dingen doen en als afsluiter het favoriete gerecht van de dochter: pizza. Deze moeder wilde altijd lief en vriendelijk zijn, maar hield dat niet vol en ontplofte ze zo nu en dan, inclusief een klap en dat voedde haar gevoelens van schaamte en schuld.

Op weg naar een breder verhaal
Aan de oppervlakte zie je een verwennende moeder, maar daaronder gaat een betrokken moeder schuil die eenzaam is,  hard werkt en in de greep is van het idee: het zou beter zijn als ik er niet was. Nadat het effect van het schuldgevoel in kaart was gebracht vroeg Sabine wat deze ouder wel en niet wilde. Welke ouder wil ze zijn, en wanneer lukt dat al? In deze casus wilde deze moeder het schuldgevoel niet kwijt, dat mocht blijven, maar het moest niet meer haar hele leven bepalen. Zo ontstond ruimte voor een nieuw verhaal inclusief schuldgevoel maar exclusief verstikkende werking.