Moederschap en het moeten genieten…

Moederschap en het moeten genieten…

 

“Ik geniet niet echt van de baby. Van tevoren had ik verwacht dat ik enorm zou genieten maar nu ik dat niet doe, voel ik me schuldig.” Dit schuldgevoel van een prille moeder van een baby van vier weken verraste me. Ze vertrouwde het me toe toen ik tijdens een etentje naar haar ervaringen als moeder vroeg. In haar verhaal herkende ik veel elementen uit de eerste groeispiraal van prille ouders die ik heb beschreven in het artikel: Ouderschapsgroei van beginnende ouders. Van besef van verantwoordelijk-zijn tot ‘goede ouder’-ervaringen. Dit schuldgevoel was echter nieuw voor mij.

Genieten van je kind een recente norm
Dat genieten een recente norm is, hoorde ik van pedagoge Janneke Wubs die voorlichtingsmateriaal over opvoeden heeft geanalyseerd. In haar proefschrift Luisteren naar deskundigen beschrijft zij dat in de jaren zeventig ontplooiing en welbevinden van het kind opzichzelfstaande opvoeddoelen werden. In de voorlichting kwam de individuele relatie tussen ouder en kind centraal te staan en authenticiteit van de opvoeders gold als een belangrijke factor in gelukkig samenleven. Na 2000 is dit rijtje aangevuld met het idee dat ouders, eigenlijk vooral moeders, van hun kind moeten genieten.

Pas kunnen genieten als de baby slaapt
Deze prille moeder internaliseerde deze norm en voelt zich schuldig omdat de praktijk anders is. “Eigenlijk geniet ik alleen als de baby slaapt”, vertelde ze. Ik denk dat veel ouders dit zullen herkennen: het kunnen genieten van je kind als je als moeder of vader vrijaf hebt. Het moment dat de baby slaapt, is een rustmoment voor deze nog zoekende moeder want ze hoeft even niet alert te zijn en te bedenken: wat nu?! Ze kan toekijken zonder iets te moeten, heeft een moment waarin ze zorgeloos achterover leunt en geniet van hoe haar kleine ligt te slapen zoals je ook van de zon kunt genieten als je achterover in een strandstoel ligt. Geen dienst hebben, het lijkt mij een belangrijke voorwaarde om te kunnen genieten van het ouderschap.