Heeft u problemen als ouders of als partners?

Heeft u problemen als ouders of als partners?

 

Deze vraag zou gesteld moeten worden als ouders met elkaar problemen hebben of willen scheiden. Maar het onderscheid tussen partnerschap en ouderschap is redelijk onbekend bij onderzoekers. Het onderzoek van het CBS in 2008 naar gezinsvorming noemt drie partnerproblemen als reden voor scheiding: er is een nieuwe partner in het spel, partners zijn op elkaar uitgekeken of er is sprake van botsende karakters. Het idee dat als er een kind wordt geboren er ook een relatie als ouders ontstaat, ontbreekt in de onderzoeksopzet van het CBS. Daardoor blijven de gevolgen van ouderschapsproblemen onzichtbaar. Maar deze worden wél zichtbaar als je met ouders praat.

Het oordeel over ouderschap weegt zwaar
Ouders snappen het onderscheid tussen ouderschap en partnerschap snel en vinden het interessant om er samen over te praten. Dat merkte ik tijdens een groepsgesprek over ouderschap in de ouderkamer van een basisschool. Zo vertelde een alleenstaande moeder dat ze was gescheiden omdat haar man eigenlijk kind nummer drie was. Zij zorgde voor hem net zoals ze voor hun twee kinderen zorgde. Hij droeg weinig bij aan de opvoeding en het huishouden. Haar conclusie was geweest: mijn leven is makkelijker zonder hem dan met hem. Als vader was deze man te licht bevonden door zijn vrouw. En zij was niet de enige: meerdere moeders in de ouderkamer waren tot eenzelfde conclusie gekomen. Ouders oordelen over hun eigen ouderschap en dat van hun partner en dit oordeel weegt zwaar.

Over hoeveel scheidingen gaat het?
Ik hoor vaker dat frustratie van moeders over de taakverdeling in het ouderschap uitmondt in een scheiding. Het maakt mij steeds nieuwsgieriger naar het aantal scheidingen waarbij dit het geval is. Maar deze vraag blijft onbeantwoordbaar zolang het onderscheid partnerschap en ouderschap niet ingeburgerd is geraakt bij onderzoek naar scheiding. De vraag: Heeft u problemen als ouders of als partners? en het antwoord zijn relevant als je ouders steun wilt bieden bij problemen, echtscheiding of ouderschapstransformatie na scheiding.